UMF Cluj încasează 2,7 milioane de euro de la studenții străini admiși în anul I. Cât plătește un străin pentru un an de studiu

UMF Cluj încasează 2,7 milioane de euro de la studenții străini admiși în anul I. Cât plătește un străin pentru un an de studiu
Publicat: 14/08/2014, 14:02
Actualizat: 28/09/2018, 03:39

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, la solicitarea MEDIAFAX, anul acesta au fost disponibile pentru studenți străini 540 de locuri, în timp ce anul trecut au fost scoase la concurs 502 locuri.

Studenții străini declarați admiși la UMF Cluj-Napoca trebuie să își confirme locurile până în 29 august.

„Pentru studenții străini, taxa de școlarizare este de 5.000 de euro pentru un an de studiu, decizia stabilirii acestui cuantum fiind luată în anul 2009, la nivel național, de către Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România (AUMFR), care cuprinde cele șase universități tradiționale din țară”, se arată în documentul citat.

Majoritatea studenților admiși la UMF Cluj-Napoca pe bază de concurs de dosare la linia de predare franceză provin din Maroc, Tunisia și Franța, dar sunt și unii din Brazilia și Elveția. La linia engleză sunt studenți din Italia, Grecia, Suedia, Germania, Anglia, Spania, Finlanda, Olanda, Polonia, Israel, Qatar, Rusia, dar și din Thailanda, Iran, Siria, Africa de Sud, Coreea de Sud, Canada și SUA.

„Cetățenii străini optează pentru învățământul medical din România datorită faptului că țara noastră este membră a UE, prin urmare diplomele eliberate de sistemul de învățământ superior românesc sunt recunoscute la nivel european și internațional. Un alt motiv ar fi calitatea învățământului medical de la UMF Cluj-Napoca, recunoscută atât prin tradiția școlii noastre, de peste 90 de ani, cât și prin organizarea învățământului medical de tradiție după modelul marilor școli medicale din vestul Europei. În același timp, ne recomandă performanțele medicale, didactice și științifice obținute de universitatea noastră”, arată reprezentanții UMF Cluj.

În acest an, UMF Cluj-Napoca încasează de la studenții străini proaspăt admiși suma de circa 2,7 milioane de euro.

„Specificul activității de învățământ medical și farmaceutic presupune o serie de cheltuieli și investiții care, la final, se reflectă într-o creștere a calității acestui tip de învățământ. Majoritatea disciplinelor au lucrări practice în laboratoare dotate cu aparatură specifică, iar echipamentul și materialele pentru activitățile practice sunt foarte costisitoare. Desfășurarea procesului didactic pe grupe de 10-15 de studenți și, în plus, într-o limbă străină, presupune eforturi financiare considerabile din partea universității și nu se pot face concesii legate de calitatea celor pe care universitatea îi pregătește”, susțin reprezentanții universității.

Potrivit sursei citate, învățământul clinic medical este susținut și prin investiții de anvergură ale UMF, precum Centrul de aptitudini practice și simulare în medicină, care oferă oportunități de învățare și antrenament pentru toate nivelurile de practică medicală, cu precădere în disciplinele chirurgicale, și Centrul de cercetări pentru genomica funcțională, biomedicină și medicina translațională, care reprezintă suportul pentru cercetarea fundamentală și clinică și are ca misiune dezvoltarea medicinii inovative și de înaltă performanță, la nivel investigațional și terapeutic.

„Domeniul de studiu medicină este unul extrem de dinamic și cu o evoluție foarte rapidă. Astfel, pentru a facilita accesul studenților la informații de ultima oră, biblioteca universității oferă acces online la întregul fond de carte, precum și la platforme de cercetare, reviste științifice pluridisciplinare, baze de date, bibliografice și cu text integral, documente și cărți electronice. Toate aceste investiții presupun costuri foarte mari, atât pentru întreținere, cât și pentru reînnoirea periodică a abonamentelor”, susțin reprezentanții UMF Cluj-Napoca.

De asemenea, universitatea oferă anual, din resurse proprii, 50 de burse pentru studenți și 50 de burse de cercetare pentru asistenți/lectori, iar 20 la sută din veniturile extrabugetare se întorc către studenții străini sub forma unor burse de performanță.

„Anul trecut, au fost acordate peste 200 de astfel de burse”, mai spun reprezentanții UMF Cluj-Napoca.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?